Uže za vezanje slonova

Jednom prilikom, dok je prolazio pored slonova, čovjek zastade i začuđeno se zapita kako to da ova velika stvorenja bivaju zadržana samo malim užetom koje im se veže za prednju nogu.

Nikakvi lanci, nikakvi kavezi, samo uže za koje je bilo očito da ga ovi slonovi mogu pokidati bilo kada, samo kada bi pokušali da pobjegnu. Iz nekog razloga oni to nikada ne čine i čovjek bijaše jako zbunjen tom činjenicom.

U tom trenutku je primijetio trenera u blizini, te ga upita zašto te velike životinje samo stoje tu i ne pokušavaju pobjeći. Trener mu odgovori: "Znate, kada su slonovi mladi i mnogo manji nego sada, mi smo koristili uže iste veličine kako bismo ih vezali i oni ga nisu mogli prekinuti jer su bili mali. Kako su odrastali sve više su se navikavali na činjenicu da ne mogu pobjeći. Vjerovali su da ih uže još uvijek može zadržati i zato i ne pokušavaju više pobjeći."

Čovjek je bio zapanjen. Ovi veliki slonovi se mogu u svakom trenutku osloboditi tih užadi, ali zbog njihovog uvjerenja da ne mogu, ostaju tu zaglavljeni i zatvoreni.

Koliko nas, poput ovih slonova, ide kroz život držeći se za uvjerenje da ne možemo nešto učiniti jednostavno jer smo nekada nešto pokušali uraditi i nismo uspjeli u tome?

Neuspjeh je dio učenja; nikada ne smijemo odustati od borbe u životu!

Najnoviji tekstovi...

Pratite nas na Facebooku...

Mudrosti...

" Ne postoji tako stara tema da se na nju nikada ne može reći nešto novo. "
Fjodor Dostojevski

Inspiracijski citati...

"Postoje dva načina širenja svjetlosti – da budeš svijeća ili ogledalo koje reflektira njenu svjetlost. "
Edith Wharton

Motivacijski citati...

"Ključ je u tome da si uvijek u društvu onih ludi koji te uzdižu i čije prisustvo iz tebe izvlači ono najbolje. "
Epiktet

Izreke o prijateljstvu...

"Prijateljstvo je skupocjeno, ne samo u hladu, nego i na sunčanom dijelu života, a zahvaljujući dobročiniteljskom uređenju, veći dio života provodimo na suncu. "
Thomas Jefferson