Važne stvari u životu

 Profesor filozofije je jednom prilikom uzeo veću staklenu posudu i donio je na čas kako bi učenike naučio jednu važnu lekciju.

Pred punom učionicom je uzeo malo veće kamenje, oblutke promjera 4-5 centimetara i počeo ih stavljati u posudu. Kada je napunio posudu, upitao je učenike da li je posuda puna, na što su oni odgovorili da jeste.

Nakon toga profesor uze vrećicu sitnijih kamenčića i poče ih sipati u posudu. Sitnije kamenje poče popunjavati prostor između većeg kamenja i nakon nekog vremena posuda se napuni do vrha. Profesor upita učenike da li je posuda sada puna i oni opet odgovoriše da jeste. Profesor tada uze vrećicu sitnog pijeska i poče je sipati u posudu. Pijesak je brzo punio preostali prostor i posuda se opet napuni do vrha. Sada je u posudi stajalo veće kamenje i manji kamenčići, dok je sitni pijesak popunjavao sve sitnije rupice.

Profesor opet upita razred da li je posuda sada puna. Oni opet odgovoriše da jeste.

"Sada," reče profesor, "želim da shvatite da posuda predstavlja vaš život. Veliko kamenje u posudi predstavlja važne stvari u vašem životu - porodicu, supružnika, zdravlje, djecu - stvari koje bi, kad bi sve ostalo bilo izgubljeno, opet vaš život činile punim.

Manje kamenje su ostale bitne stvari, poput vašeg posla, kuće ili auta. Pijesak je sve ostalo - male i beznačajne stvari."

"Ukoliko u posudu stavite na prvom mjestu pijesak on neće dozvoliti da dodate veće i manje kamenje. Ista stvar se dešava i u vašem životu. Ukoliko budete trošili svo vaše vrijeme i energiju na male stvari, nikada nećete imati prostora za stvari koje su vam jako važne. Obratite pažnju na stvari koje su kritične za ostvarenje vaše sreće. Igrajte se sa svojom djecom, poklonite pažnju vašem supružniku, pazite na vaše roditelje. Uvijek će biti vremena da odete na posao, očistite kuću, napravite večeru ili popravite slivnik.

Obratite pažnju prvo na veliko kamenje - stvari koje zaista nešto znače. Odredite svoje prioritete. Ostalo je samo pijesak."

Najnoviji tekstovi...

Pratite nas na Facebooku...

Mudrosti...

" Budite oprezni kada čitate knjige o zdravlju. Možete umrijeti zbog štamparske greske! "
Mark Twain

Inspiracijski citati...

"Hiljade svijeća se mogu zapaliti od jedne svijeće, a da se njen život ne skrati nijedan trenutak. Sreća se ne smanjuje njenim dijeljenjem. "
Buda

Motivacijski citati...

"Bez teškog rada ništa ne može porasti osim korova. "
Gordon Hinckley

Izreke o prijateljstvu...

"Budi učtiv i pristojan prema svima, ali intiman samo sa nekolicinom, a i tu nekolicinu dobro ispitaj prije nego im pokloniš svoje povjerenje. "
George Washington