O umjetnosti i umjetnicima - Oscar Wilde

Umjetnik je stvaralac lijepoga. Umjetnosti je svrha da otkriva sebe, a pritaji umjetnika.

Kritik je čovjek kojemu uspijeva da utisak što ga je primio od nečega lijepog, izrazi u nekom drugom obliku ili oblikuje s pomoću neke nove materije. Najviši i najniži oblik kritike jest neka vrsta autobiografije. Tko u lijepome iznalazi ružan smisao, poročan je i bez ljupkosti, a to je mana. Tko u lijepome iznalazi lijep smisao, kulturan je, i za takva čovjeka još ima nade.

Među izabrane spadaju oni, koji u lijepim stvarima vide samo Ljepotu. Nema moralnih ili nemoralnih knjiga. Ima samo dobroili loše pisanih knjiga, i to je sve. Nevoljkost, što je devetnaesto stoljeće osjeća prema realizmu, jest bijes kojim kipti Caliban kad gleda svoj nakazni lik u ogledalu.

Nevoljkost, što je devetnaesto stoljeće osjeća prema romantici, jest bijes što ga osjeća Caliban kad u ogledalu ne vidi svoga lika. Moralni život čovjekov pruža umjetniku lažnu građu, ali moral umjetnosti u biti je savršena primjena nesavršenih sredstava. Umjetnik nikada ne želi da išta dokazuje. A čak se i istine mogu dokazivati. Umjetnik nema nikakvih etičkih naklonosti. Etička naklonost u umjetnika znači neoprostiv manirizam.

U umjetnika nema morbidnosti. Umjetnik je kadar sve izraziti. Misao i jezik umjetnikovo su oruđe. Poroci i vrline umjetnikova su građa. S obzirom na oblik, glazba je praoblik umjetnosti. S obzirom na osjećaj, gluma je najsavršenija umjetnost.

Sva je umjetnost površina i simbol u isti mah. Umjetnik, koji ruje ispod površine, čini to na vlastitu pogibao.

Tko između redaka pronalazi simbole, čini to na vlastitu pogibao. U umjetnosti se ogleda zapravo promatrač, a ne život. Suprotna mišljenja o nekom umjetničkom djelu dokazuju njegovu novost, raznolikost i životnu sposobnost. Kada su kritici nesuglasni, evo dokaza da je umjetnik u suglasnosti sa samim sobom.

Možemo oprostiti čovjeku kada stvara nešto korisno, sve dok se sam ne počne diviti svome djelu. Jedino opravdanje za čovjeka koji stvara nešto beskorisno, jest u tome što se neizmjerno divi svome djelu.

Sva je umjetnost sasvim beskorisna.

OSCAR WILDE

Najnoviji tekstovi...

Pratite nas na Facebooku...

Mudrosti...

"Bilo je predivno pronaći Ameriku, ali bi bilo još bolje da su je promašili. "
Mark Twain

Inspiracijski citati...

"Promijeni svoje misli i promijenićeš svoj svijet. "
Norman Vincent Peale

Motivacijski citati...

"Budi ljubazan kad god je to moguće. To je uvijek moguće. "
Dalai Lama

Izreke o prijateljstvu...

"Neiskrenog i zlog prijatelja se treba bojati više nego divlje životinje. Zvijer može raniti tvoje tijelo, ali zao prijatelj može povrijediti tvoj um. "
Buda