O umjetnosti i umjetnicima - Oscar Wilde

Umjetnik je stvaralac lijepoga. Umjetnosti je svrha da otkriva sebe, a pritaji umjetnika.

Kritik je čovjek kojemu uspijeva da utisak što ga je primio od nečega lijepog, izrazi u nekom drugom obliku ili oblikuje s pomoću neke nove materije. Najviši i najniži oblik kritike jest neka vrsta autobiografije. Tko u lijepome iznalazi ružan smisao, poročan je i bez ljupkosti, a to je mana. Tko u lijepome iznalazi lijep smisao, kulturan je, i za takva čovjeka još ima nade.

Među izabrane spadaju oni, koji u lijepim stvarima vide samo Ljepotu. Nema moralnih ili nemoralnih knjiga. Ima samo dobroili loše pisanih knjiga, i to je sve. Nevoljkost, što je devetnaesto stoljeće osjeća prema realizmu, jest bijes kojim kipti Caliban kad gleda svoj nakazni lik u ogledalu.

Nevoljkost, što je devetnaesto stoljeće osjeća prema romantici, jest bijes što ga osjeća Caliban kad u ogledalu ne vidi svoga lika. Moralni život čovjekov pruža umjetniku lažnu građu, ali moral umjetnosti u biti je savršena primjena nesavršenih sredstava. Umjetnik nikada ne želi da išta dokazuje. A čak se i istine mogu dokazivati. Umjetnik nema nikakvih etičkih naklonosti. Etička naklonost u umjetnika znači neoprostiv manirizam.

U umjetnika nema morbidnosti. Umjetnik je kadar sve izraziti. Misao i jezik umjetnikovo su oruđe. Poroci i vrline umjetnikova su građa. S obzirom na oblik, glazba je praoblik umjetnosti. S obzirom na osjećaj, gluma je najsavršenija umjetnost.

Sva je umjetnost površina i simbol u isti mah. Umjetnik, koji ruje ispod površine, čini to na vlastitu pogibao.

Tko između redaka pronalazi simbole, čini to na vlastitu pogibao. U umjetnosti se ogleda zapravo promatrač, a ne život. Suprotna mišljenja o nekom umjetničkom djelu dokazuju njegovu novost, raznolikost i životnu sposobnost. Kada su kritici nesuglasni, evo dokaza da je umjetnik u suglasnosti sa samim sobom.

Možemo oprostiti čovjeku kada stvara nešto korisno, sve dok se sam ne počne diviti svome djelu. Jedino opravdanje za čovjeka koji stvara nešto beskorisno, jest u tome što se neizmjerno divi svome djelu.

Sva je umjetnost sasvim beskorisna.

OSCAR WILDE

Najnoviji tekstovi...

Pratite nas na Facebooku...

Mudrosti...

" Odjeća čini čovjeka. Goli ljudi su napravili malo uticaja na historiju. "
Mark Twain

Inspiracijski citati...

"Smirenom umu se predaje cijeli univerzum. "
Lao Tzu

Motivacijski citati...

"Čak i ako padneš na lice, još uvijek se krećeš naprijed. "
Victor Kaim

Izreke o prijateljstvu...

"Ne idi iza mene - možda neću voditi. Ne idi ispred mene - možda neću slijediti. Idi pored mene i budi mi prijatelj. "
Albert Camus