Volio sam ga...

Bijeli zamak - Orhan Pamuk

{snippet:headline}"Volio sam Ga. Volio sam Ga kao što sam volio pobijeđeni duh sebe sama kojeg sam vidio u snovima; kao da se gušim od srama, bijesa, grješnosti i melankolije toga duha; kao da sam ophrvan sramom videći prizor divlje životinje kako ugiba u mukama, ili razgnjevljen zbog sebičnosti mojega vlastitoga razmaženoga sina.{/snippet:headline}

Možda sam Ga najviše volio od onoga glupoga gnušanja i istodobno isto tako glupe radosti upoznavanja samoga sebe; moja ljubav za Njega podsjeća me na način kako sam se navikao na uzaludne, kukcolike pokrete svojih ruku i nogu, način na koji razumijem misli što svakoga dana odzvanjaju o zidove mojeg uma i zamiru, način na koji prepoznajem jedinstveni vonj znoja mojeg iskrivljenog tijela, svoju prorijeñenu kosu, ružna usta, ružičastu šaku što drži moje pero - eto, s toga me razloga nisu mogli prevariti.

I pošto sam napisao svoju knjigu te je - kako bih Ga zaboravio - bacio na stranu, nikad me se više nije ticala nijedna glasina od mnogih koje su kružile, nijedna igra onih koji su čuli za našu slavu pa su je htjeli iskoristiti; ne, ništa me se od toga više nije ticalo!"

 

Najnoviji tekstovi...

Pratite nas na Facebooku...

Mudrosti...

" Ja ne želim da budem usamljena; ja želim da me ostave nasamo. "
Audreay Hepburn

Inspiracijski citati...

"Mi ne možemo pomoći svima, ali svako može pomoći nekome."
Ronald Reagan

Motivacijski citati...

"Obavi teške stvari dok su još lake, učini velike stvari dok su još male. Putovanje od hiljadu milja mora početi sa malim korakom. "
Lao Tzu

Izreke o prijateljstvu...

"Pravi prijatelj ti nikada neće stati na put osim u slučaju kada ideš na dolje. "
Arnold H. Glasow