Izreke i citati o maratonima

Ukoliko se osjećaš loše na prvih 10 milja u nevolji si. Ukoliko se osjećaš loše na 20 milja onda si normalan. Ukoliko se ne osjećaš loše na 26 milja onda si nenormalan.

Rob de Castella

Žeđ koju osjećaš u svome grlu i plućima će otići nekoliko minuta nakon trke. Bol u tvojim nogama nekoliko dana kasnije, ali slava zbog tvog završetka će trajati zauvijek.

Nepoznat autor

Naučio sam da završiti maraton nije samo atletsko postignuće. To je stanje uma; stanje uma koje kaže da je sve moguće.

John Hanc

Razlika između jedne milje i maratona je kao razlika kada opržite prste na šibici i kada se sporo pržite na vrelom uglju.

Hal Higdon

Govorim našim trkačima da trku podijele u tri dijela; prvi dio neka trče svojim glavama, srednji dio sa svojom ličnošću, a zadnji dio sa svojim srcem.

Mike Fanelli

Tvoje tijelo ne želi to da uradi. Dok trčiš ono ti govori da staneš, ali um mora biti jak. Uvijek ideš predaleko za svoje tijelo. moraš se ophoditi prema bolu sa strategijom. to nema veze sa godinama ili načinom ishrane. To je samo volja za uspjehom.

Jacqueline Gareau

Zapravo biste mogli malo više patiti ukoliko idete sporije nego ako biste išli baš brzo. Brži maraton bi mogao biti lakši od sporoga ako govorimo o tome šta trpimo mentalno.

Frank Shorter

Ja ovo više nikada neću trčati!

Grete Waitz, nakon što je pobijedila svoj prvi od devet njujorških maratona

Bilo ko može pretrčati 20 milja. Onih šest preostalih su one koje se računaju.

Barry Magee

Bavljenje maratonom je samo još jedna forma ludosti.

John Bingham

Neka tvoje zadnje misli pred početak maratona budu: "Ukoliko nisam zabrinut da sam u prvoj polovini trčao presporo, onda sam sigurno trčao prebrzo!"

Jim Fortner

Ako želite da trčite, trčite jednu milju. Ako želite da iskusite drugačiji život, trčite maraton.

Emil Zapotek

Kada trčite maraton, vi trčite protiv udaljenosti, a ne protiv drugih trkača ili protiv vremena.

Haile Gebrselassie

Moram promijeniti mnoge stvari prije nego postanem dobar maratonac.

Haile Gebrselassie

U maratonu neki ludi atleta može držati pritisak od početka, međutim, na takmičenju ne trebaš samo dobro vrijeme da bi pobijedio utrku.

Haile Gebrselassie

Znate, maraton je u mojoj zemlji na istaknutom mjestu. Nešto poput fudbala u Engleskoj. Ista je stvar da Engleska pobijedi na svjetskom fudbalskom prvenstvu i Etiopija u maratonu.

Haile Gebrselassie

Maraton uvijek počinje nakon 30-tog kilometra. Tada počinju problemi. Možete početi bez ikakvih problema i bez ikavog bola, ali bol dolazi nakon 30-tog kilometra. Ponekad je moguće osjetiti bol čak i u ručnim prstima.

Haile Gebrselassie

Trčao sam cijeli maraton svake godine u posljednjih 20 godina i moj rezultat je postajao sve gori i gori. Stariti znači postajati lošiji. To je prirodno.

Haruki Murakami

Trčao sam šest puta Bostonski maraton. Mislim da su najbolje stvari u tom maratonu to što se izmjenjuju predivni prizori prirode na ruti trčanja, kao i toplina podrške navijača. Svaki puta sam se osjećao sretnije kada sam počinjao ovaj maraton.

Haruki Murakami

Sama sebi postavljam razne ciljeve, ali najvažniji od njih je dovesti sebe u najbolju moguću formu za samo jedan dan u godini - olimpijski maraton.

Paula Radcliffe

U maratonu se sve može dogoditi.

Paula Radcliffe

Mnogo ljudi koji imaju 38 godina su veoma dobro trčali maraton.

Paula Radcliffe

Mi smo, u osnovi, drugačiji od drugih ljudi. Ukoliko želite da pobijedite u nečemu trčite na 100 metara. Ukoliko želite da doživite nešto trčite maraton.

Emil Zapotek

Moj cilj je da probijem granicu od 3 sata u maratonu.

Frank Shorter

Maraton se u cjelini svodi na upravljanje energijom. Ja sam planirao da ga trčim ustaljenim tempom sa strateškim pojačavanima tempa kako bih se riješio mojih protivnika dovodeći ih do krize sa kisikom. To je način na koji sam se pripremao.

Frank Shorter

Radio sam na filmu koji se zove "Marathon Man" i to je jedno od mojih najboljih sjećanja.

Dustin Hoffman

Dvostruki cilj za mene je da završim maraton ispod 4 sata. Ja radim sav trening, ali najteži dio je ispravna ishrana.

Sean Astin

Uvijek sam govorio da ukoliko vam je maraton sporedni interes, da ćete imati i sporedne rezultate.

Bill Rodgers

Svoj najbrži maraton sam istrčao na kiši.

Bill Rodgers

Maraton vas može učiniti poniznim.

Bill Rodgers

Startna linija na njujorškom maratonu je poput velike vremenske bombe iza vas koja se sprema da eksplodira. To je jedan od najspektakularnijih startova u ovom sportu.

Bill Rodgers

Pobjednička vremena u njujorškom maratonu nisu opala toliko tokom godina koliko su se američki trkači unazadili. Tokom 1983. godine 267 američkih trkača je istrčalo maraton ispod granice od 2:20, a do 2000-te taj broj se smanjivao dok nije dostigao samo 27.

Alberto Salazar

Pokušavam izbjeći izazov sa vremenom kao potpunim indikatorom mojih mogućnosti nakon završenog maratona. Ono nije najbolji indikator. Više je to kako se osjećate, kako prelazite udaljenost i u kakvom osjećaju radite trening poslije tog maratona.

Ryan Hall

Maraton je harizmatičan događaj. On ima sve. Ima dramu. Ima natjecanje. Ima šepurenje. Ima heroizam. Svaki jogger ne može sanjati da postane olimpijski pobjednik, ali može sanjati da će jednog dana istrčati maraton.

Fred Lebow

Moraš zaboraviti svoja zadnji maraton prije nego pokušaš idući. Tvoj um ne može znati šta te čeka.

Frank Shorter

Najnoviji tekstovi...

Pratite nas na Facebooku...

Mudrosti...

" Ukoliko si ikada sanjao da me možeš pretući bolje ti je da se probudiš i izvineš. "
Muhamed Ali

Inspiracijski citati...

"Ukoliko prilika ne pokuca – sagradi vrata. "
Milton Berle

Motivacijski citati...

"Budi ljubazan kad god je to moguće. To je uvijek moguće. "
Dalai Lama

Izreke o prijateljstvu...

"Za prijetelja treba uzeti onoga u čije razumijevanje i vrline se uvijek možemo pouzdati i čije mišljenje odmah možemo prihvatiti zbog njegove pravičnosti i iskrenosti. "
Robert Hall