Konfucije - biografija

"Ukoliko razmišljaš godinu unaprijed - posadi sjemenku. Ukoliko razmišljaš godinama unaprijed - posadi stablo. Ukoliko razmišljaš 100 godina unaprijed - podučavaj ljude."

Konfucije "Kong Qiu" (551–479 p.n.e.)

Konfucije je kineski autor, knjizevnik, političar i filozof. Njegova filozofija daje naglasak na ličnu moralnost, ali i moralnost vladajućih struktura, na ispravne društvene odnose, pravdu i iskrenost. Propagirao je lojalnost porodici, poštovanju odraslih od strane njihove djece, kao i poštovanju muževa od strane njihovih supruga. Smatrao je da je porodica osnov uspješne vladavine. Poznat je po svojoj sintagmi "Ne radi drugima ono što ne bi želio da tebi urade."

Umro je u 72 godini života, a iza sebe je ostavio čitavu filozofsku školu koja je dobila naziv po njemu - konfucionizam.

Sve izreke Konfucija

Najnoviji tekstovi...

Pratite nas na Facebooku...

Mudrosti...

" Posmatranje cvjetova je odmor. Oni nemaju emocije ili konflikte. "
Sigmund Freud

Inspiracijski citati...

"Mrzio sam svaki minut svoga treninga, ali sam sebi govorio da ne odustajem, da se patim sada i da ostatak života živim kao šampion. "
Mumamed Ali

Motivacijski citati...

"Nikad nemoj odustati, jer uvijek postoji vrijeme i mjesto kada će se plima promijeniti."
Harriet Beecher Stowe

Izreke o prijateljstvu...

"Prijateljstvo nije nešto što se uči u školi, međutim, ukoliko nisi naučio značenje prijateljstva onda stvarno nisi naučio ništa. "
Muhamed Ali