Mark Twain - biografija

"Moje knjige su poput vode, dok su knjige velikih genija poput vina. Srećom, svi ljudi piju vodu."

Samuel Langhorne Clemens (30. novembar 1835 - 21. april 1919)

Daleko poznatiji sa svojim aliasom Mark Twain. Ovaj američki pisac i humorist se proslavio sa svoja dva djela "Avanture Toma Sawyera" i "Avanture Hucklebarry Finna" koji prate glavne likove kroz njihove avanture u gradu Hannibalu, Missouri, gdje se i Twain rodio.

Bio je poznat po svojoj oštroumnosti i britkoj riječi kojom je izražavao satiru, a to ga je dovelo u društo predsjednika, umjetnika, industrijalaca i evropskog plemstva. Nije baš imao sreće sa novcem, pa je jedan njegov pothvat u finansiranju izuma vezanog za štampanje neslavno propao. Tako je nestalo i otprilike 6 miliona današnjih američkih dolara koje je uložio u pothvat, a Twain je zamalo banktorirao.

Kroz život je prolazio kroz različite faze u svojim uvjerenjima i stanjima. Pred kraj života na njega su velikog traga ostavile smrti njegovih najbližih.

1909. godine je rekao: "Došao sam sa Halajevom kometom 1835. godine. Ona ponovo dolazi iduće godine i očekujem da odem sa njom. Najveće razočarenje moga života bi bilo ukoliko ne odem sa Halajevom kometom. Svemogući je bez sumnje rekao: "To su dvije neuračunljuve nakaze. Došle su zajedno, pa trebaju i otići zajedno."

Iduće godine je i umro.

Izreke Marka Twaina

Najnoviji tekstovi...

Pratite nas na Facebooku...

Mudrosti...

" Prijatelj neće ići na dijetu zato što si ti debeo. "
Erma Bombeck

Inspiracijski citati...

"Nemoj suditi svaki dan po žetvi koju žanješ, nego po sjemenu koje si posijao. "
Robert Louis Stevanson

Motivacijski citati...

"Jesi li ikada pokušao? Nisi uspio? Nije važno! Pokušaj ponovo! Doživi opet neuspjeh. Ovaj puta bolji neuspjeh. "
Samuel Beckett

Izreke o prijateljstvu...

"Za prijetelja treba uzeti onoga u čije razumijevanje i vrline se uvijek možemo pouzdati i čije mišljenje odmah možemo prihvatiti zbog njegove pravičnosti i iskrenosti. "
Robert Hall