Albert Einstein - biografija

"Ne znam tačno sa čime će biti vođen III svjetski rat, ali pouzdano znam da će četvrti biti vođen sa štapovima i kamenjem."

Albert Einstein (14. mart 1879. - 18. april 1955.)

Njemački fizičar koji je veći dio svoje karijere živio i radio u Americi. Poznat po svojoj "teoriji relativnosti" koja je napravila revoluciju u fizici. Zbog toga je često nazivan "ocem moderne fizike", te najutjecajnim fizičarem 20-tog vijeka.

Njegova jednačina za koju je dobo Nobelovu nagradu za fiziku 1921. godine, E = mc2 , je i najpoznatija jednačina na svijetu. Do 1933. godine je živio u Njemačkoj i u toku svoje posjete Americi te godine je odlučio da tu nastavi živjeti i raditi nakon što je čuo da je u njegovoj domovini na vlast došao Adolf Hitler.

Kao naučnik je pomogao u stvaranju atomske bombe, međutim, poslije se sa Bertrandom Russellom naglašavao oliko je atomsko oružje zaista opasno. Poznata su njegove izreke u tom smislu "Ne znam tačno sa čime će biti vođen III svjetski rat, ali pouzdano znam da će četvrti biti vođen sa štapovima i kamenjem", kao i ona koja opisuje opasnost po cijelu civilizaciju "Ne mislim da bi civilizacija bila zbrisana u slučaju rata sa atomskim bombama. Vjerovatno bi samo dvije trećine ljudi na planeti bile ubijene."

Njegova velika inteligencija i originalnost su dovele do toga da se njegovo ime "Ajnštajn" koristi kao sinonim za genijalce.

Sve izreke Alberta Einsteina

Najnoviji tekstovi...

Pratite nas na Facebooku...

Mudrosti...

" Posmatranje cvjetova je odmor. Oni nemaju emocije ili konflikte. "
Sigmund Freud

Inspiracijski citati...

"Mrzio sam svaki minut svoga treninga, ali sam sebi govorio da ne odustajem, da se patim sada i da ostatak života živim kao šampion. "
Mumamed Ali

Motivacijski citati...

"Nikad nemoj odustati, jer uvijek postoji vrijeme i mjesto kada će se plima promijeniti."
Harriet Beecher Stowe

Izreke o prijateljstvu...

"Prijateljstvo nije nešto što se uči u školi, međutim, ukoliko nisi naučio značenje prijateljstva onda stvarno nisi naučio ništa. "
Muhamed Ali