Albert Einstein - biografija

"Ne znam tačno sa čime će biti vođen III svjetski rat, ali pouzdano znam da će četvrti biti vođen sa štapovima i kamenjem."

Albert Einstein (14. mart 1879. - 18. april 1955.)

Njemački fizičar koji je veći dio svoje karijere živio i radio u Americi. Poznat po svojoj "teoriji relativnosti" koja je napravila revoluciju u fizici. Zbog toga je često nazivan "ocem moderne fizike", te najutjecajnim fizičarem 20-tog vijeka.

Njegova jednačina za koju je dobo Nobelovu nagradu za fiziku 1921. godine, E = mc2 , je i najpoznatija jednačina na svijetu. Do 1933. godine je živio u Njemačkoj i u toku svoje posjete Americi te godine je odlučio da tu nastavi živjeti i raditi nakon što je čuo da je u njegovoj domovini na vlast došao Adolf Hitler.

Kao naučnik je pomogao u stvaranju atomske bombe, međutim, poslije se sa Bertrandom Russellom naglašavao oliko je atomsko oružje zaista opasno. Poznata su njegove izreke u tom smislu "Ne znam tačno sa čime će biti vođen III svjetski rat, ali pouzdano znam da će četvrti biti vođen sa štapovima i kamenjem", kao i ona koja opisuje opasnost po cijelu civilizaciju "Ne mislim da bi civilizacija bila zbrisana u slučaju rata sa atomskim bombama. Vjerovatno bi samo dvije trećine ljudi na planeti bile ubijene."

Njegova velika inteligencija i originalnost su dovele do toga da se njegovo ime "Ajnštajn" koristi kao sinonim za genijalce.

Sve izreke Alberta Einsteina

Najnoviji tekstovi...

Pratite nas na Facebooku...

Mudrosti...

"Nesretni brakovi nastaju ne zbog nedostatka ljubavi, nego zbog nedostatka prijateljstva. "
Friedrich Nietzsche

Inspiracijski citati...

"Smirenom umu se predaje cijeli univerzum. "
Lao Tzu

Motivacijski citati...

"Kreativan čovjek je motiviran željom za postignućem, a ne željom da porazi ostale. "
Ayn Rand

Izreke o prijateljstvu...

"Budi učtiv i pristojan prema svima, ali intiman samo sa nekolicinom, a i tu nekolicinu dobro ispitaj prije nego im pokloniš svoje povjerenje. "
George Washington